måndag, september 15, 2008

Skolans attitydsproblem

” Mitt jobb är att peka ut våra utmaningar och våra problem” det säger Jan Björklund i en intervju i Sveriges Radio. Jan Björklund pratar mycket om skolkrisen och att Sverige ständigt sjunker i internationella undersökningar och pratar om elevers attityd till skolan. Kan verkligen det stämma?

I P1 nyhetsprogram ”Kris i skolan” så pratar Björklund om elever attityd till skolan och att vi ständigt sjunker i PISA resultatet. Några reportrar ur SR’s redaktion bestämde sig för att kolla upp vad som verkligen stämmer eftersom Jan Björklund pratar mycket om den nya ”flumskolan” att vi lär oss mindre och mindre för varje år. Björklund säger gång på gång att vi ligger i den nedre delen av PISA, TIMSS och PIRLS undersökningar och att Finland är alltid i topp.

Men i alla rapporter som vi har läst är att Sverige ligger ständigt I övre eller mellersta delen av rapporterna. Dock ligger Sverige högt när det gäller störande objekt i klass rummet men vi är däremot inte högst i listan. Vi har mindre skolk än Finland och faktum är att i Sverige så känner sig eleverna tryggare och mår bra i skolan och även här så ligger vi på genomsnitten när det gäller arbetsmiljö i skolan.

Under en intervju med Jan Björklund så försöker han ständigt att skyffla undan frågorna och vägrar svara direkt, men när han svarar fem dagar senare så lägger han ut en massa pappren och försöker framföra allting på hans synsätt så bevisar detta än en gång att han hade fel. Det enda stället där det står att han hade rätt är en undersökning ifrån TIMSS 20 gruppen där svenska skolan ligger under genomsnittet och även när man bevisar honom motsattsen så stödjer han sig på vad 160 rektorer svarat att det är mycket skolk, glåpord, skadegörelse och en massa störande moment än 4000 elever som säger att de trivs och mår bra i skolan. ” Mitt jobb är att peka ut våra utmaningar och våra problem för att bli en bättre skola”.

Emma Pettersson

1 kommentar:

Anonym sa...

Gah fan va bra din blev, jag har bara kommit halvvägs typ. Får skriva lite på onsdag eller nåt. ;)