tisdag, november 18, 2008

skoluppgift

Rätten till liv är i fara!

Att återinföra dödsstraff strider emot den mest grundläggande rättigheten - Rätten till liv!

Miguel Angel Martinez, är 24 år och han har suttit i dödscell i 7 år. På hans hemsida kan man läsa om hans fall. Han blev dömd när han var 17 år och om man tittar noga i hans fall så ser man en massa frågetecken som inte blir besvarade, t.ex. så hittade man fingeravtryck som inte kunde matchas till honom. Det var flera som begick mened i rätten och ljög ihop något som inte stämmer för att skydda sig själva. Vill vi ha det så här i Sverige? Vill vi sätta ungdomar som knappt är myndiga i gaskammare och utrota dem istället för att sätta dem på ungdomsvård och ge rehabilitering till ungdomar och vuxna människor till att klara av det riktiga livet som en duktig medborgare.

Det här är sanningen. Ondskan försvinner inte om staten dödar en annan människa. Har man begått flera grova brott ska man inte få komma ut efter två år bara för att man har skött sig bra. Det ska vara livstid om det är dömt till livstid. Men på samma gång måste man ge människor en andra chans att visa att de kan vara bra medborgare.

Att det blir mindre risk för brott är en myt. Än en gång man tar inte bort problemet genom att döda någon. Se på USA, de har dödsstraff och ändå fortsätter kriminaliteten att öka. Allt handlar om att rehabilitera frisläppta fångar. Att dödsstraff skrämmer ungdomar att begå brott är fel. Man utgår ifrån att inte bli tagen och jag drar ännu en liknelse till USA som ökar i brott, hur mycket hjälper det dem om de ändå fortsätter döda. Folk fortsätter begå brott för de vet inte hur man ska klara sig i samhället. Argumentet att “den som dödar någon förtjänar inte att leva själv ” drar oss tillbaka ett par steg. Då ska alltså avrättaren för den dömde avrättas eftersom han tog en annan människas liv. Sen ska det alltså fortsätta så.

Ingen har rätt att ta någon annans liv men som hämnd för det ska inte staten få döda. Vilka signaler sänder det ut till folket och framförallt barn som får lära sig redan när de börjar att bråka att man ska inte slåss. Detta gå helt emot logiken och uppfostringsmetoder. Staten ska föregå med gott exempel att det är fel att döda, när staten avrättar en människa berövar den medvetet och i lagens namn någon livet. Men vad händer med den människan som har avrättat den dömde? Han borde få bli avrättad själv för att ha dödat någon annan och så kommer det kunna gå runt, för varför ska staten få mörda någon när befolkningen får dödsstraff för att mördat någon? Genom att införa dödsstraff i Sverige minskar allmänhetens respekt för människovärdet. En avrättning är en våldshandling och våld föder våld! Enligt statistik ifrån Amnesty så blir var 5:e person felaktigt dömd till döden. Det vanligaste argumentet för dödsstraff; “ Det kostar mer att ha människor i fängelset än att döda dem.” Svar: Nej, ett antal studier har visat att dödsstraffsfall är de mest kostsamma av alla kriminalfall, och att avgifterna för att avrätta någon är större än för att hålla dem fängslade för resten av deras liv.

Proceduren för dödsstraffsfall kräver en lång och utdragen process (med många överklaganden). Det har beräknats att det tar ungefär 3,5 gånger längre tid att pröva ett dödsstraffsfall än ett icke dödsstraffs mordfall, eftersom både staten och försvaret har rätt ha två advokater, och ett stort antal vittnen kallas.

I Florida kostar det ca $3,2 miljoner att processa varje dödsstraffsfall, jämfört med ca $700 000 för att hålla en fånge inspärrad på livstid.
I svenska kronor skulle det kosta 27 562 500 kr för dödsstraffet. jämfört med priset att hålla en fånge inspärrad för livstid 5 512 500.

Är det verkligen värt det bara för ha ihjäl en annan människa? Är det verkligen så vi vill ha det i Sverige? Gör någonting nu och hjälp oss att motverka dödsstraffet.

Inga kommentarer: