måndag, april 13, 2009

Hundgodis 2

BAKAT LEVERGODIS:

BAKAT LEVERGODIS:

cirka 0,5 kg lever,
Kryddor: oregano,
vitpeppar,
krossad kryddpeppar,
vitlökspulver, 5-6 enbär.
Foliera en plåt, skär levern i 1,5 till 2 cm
stora kuber och bred ut dem på plåten.
Strö över kryddorna.
Var försiktig med vitpepparn och vitlökspulvret.
Baka leverkuberna i ugnen, 225 - 250 grader i cirka
30 minuter. Låt torka (svalna) på plåten i ungefär en timme.
Det färdiga godiset behöver inte förvaras i kylskåp.
Det håller sig länge och förvaras bäst i rumstemperatur.


1 krm vitlökspulver till 240 g grislever. Stoppa ner alla kryddorna i en plastpåse (typ fryspåse). Lägg ner de skurna leverbitarna, knöt enlös knut och "masserade" köttet runt i påsen. Klart. Ner med det på plåten. De andra kryddorna kan man ta ca. 2-3 krm av.


Leverkex

Leverkex

6 dl grahamsmjöl

1,2 dl mjölkpulver

1 tsk salt

1 tsk socker

90 gr mjukt margarin

1 ägg

4 msk smulad kokt lever

1,2 dl vatten

Blanda samman ingredienserna och tillsätt 1,2 dl vatten.

Knåda en liten stund.

Kavla eller platta ut till ca 1 cm tjocklek och skär i tärningar.

Grädda i ugnen i 175° i ca 30 min.


Favoritkex

Favoritkex

4 dl grovt rågmjöl

1 dl vetemjöl

1 dl rågkross

1 ägg

1,2 dl mjölkpulver

100 gr mjukt margarin eller smör

1 - 1,5 dl kokt mald lever (kan rivas på rivjärn eller köras i mixer)

1 - 1,5 dl rivna morötter

1/2 tsk salt

1 tsk socker

1 - 2 klyftor pressad vitlök (kan uteslutas)

Blanda samman alla ingredienser.

Knåda till en slät deg.

Kavla ut på en bakplåt.

Skär rutor av önskad storlek och sära dem något från varandra.

Grädda i 45 - 60 minuter i 150 grader.

Låt svalna på galler.


Här kommer lite bra nerkylningstips i ätbar form till hunden.

Fryst märgben.
Melon.
Isbitar.

Vill man göra det lite extra roligt för hunden tar man en mindre burk (som du kan ha sönder), fyller den med vatten.
Lägger i en godbit, tex morot, melon, eller något annat som inte geggar ihop i vattnet. Sätter en pinne i det, gärna som du kan ta bort efter vattnet har frusit. På så sätt känner hunden lukten genom isen och börjar jobba sig ner till godbiten.


Lösgodis:

* Koka ett grishjärta i lättsaltat vatten och låt svalna.
* Dela hjärtat i bitar.
* Dela blodkorven i bitar.
* Dela grillkorv i bitar.
* Dela köttbullar i bitar.

Torka i cirka 80-90 graders värme i ugnen.
Ta ut dem efter cirka 45 minuter, när de är genomtorra.
Ha ugnsluckan lite på glänt under torkningen så att fukten
försvinner!


Köttfärsmums

Ingredienser:
Ca 500g nötfärs
Ca 1dl grovt rivna morötter
2 ägg

Gör så här:
Blanda allt väl i en bunke.
Smörj en rund kakform som är ca 25cm i diameter.
Tryck ut blandningen i formen och ställ in i 175 grader varm ugn.
Efter ca 20-30 minuter i ugnen är kakan färdig.

Det kan vara lite smuligt men kakan är lätt att dela i mindre bitar.


Leversnoddas

Ingredienser:
½-1kg färsk nötlever
Några dl havregryn

Gör så här:
Kör levern i en mixer tills den blir till en sås.
Häll i havregryn och rör samtidigt.
Mängden havregryn beror på leverns kvalitet och på hur mycket kött man har.
Det ska bli en seg massa som går att breda ut med en slickepott.
Bred ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Det bör bli ett 0,5-1cm tjockt lager.
Grädda 15-25 minuter i 175 grader varm ugn.
Ta ut plåten och skär kakan i rutor om ca 5x5 cm.

Kakorna går utmärkt att frysa.
De är lätta att dela i små bitar för hand och kladdar inte i fickan.


Köttgryta för hund

Köttgryta för hund

3 kg kött

0,5 kg torra ärter

1 kg tärnad potatis

1,5 kg tärnade morötter

0,5 kg tärnade kålrötter

0,5 kg hackad vitkål

0,5 kg korngryn

Lägg ärterna i en 10 liters gryta och täck med vatten.

Låt stå över natten.

Nästa dag: Finfördela köttet.

Lägg köttet i grytan och koka köttet och ärterna i 1 och 1/2 timme.

Fyll på 1 och 1/2 liter vatten och lägg i de tärnade potatisarna och grönsakerna.

Lägg sedan i korngrynen.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 20 minuter under omrörning.

Stäng av plattan och låt koka på eftervärmen.

Receptet kan varieras.

Istället för kålrot kan man välja andra rotfrukter eller purjolök.

Man kan också välja olika sorters kött; nötkött, fågel, fläskkött eller vilt.


Hembakade Hundkex

Hembakade Hundkex

7 dl filmjölk

3 dl keso

125 gr margarin

3 msk honung

½ tsk salt

1-2 liter vetemjöl

grovt vetekli

Blanda ingredienserna väl.

Tillsätt så mycket vetekli att degen blir blank och lättarbetad.

Baka ut till ca 1 cm tjocka längder.

Skär längderna i 3-5 cm långa bitar.

Grädda i 275° till kexen blivit ljusbrun.

Torka efteråt i svag värme (c:a 100°) tills kexen känns lätta (c:a 2-3 timmar).

Ju längre tid, desto hårdare kex.


Hundkex med baby-mat

Hundkex med baby-mat

1,8 dl vetegroddar

1,8 dl torrmjölk

1 ägg

1 burk baby-mat med t ex leversmak

1 msk vetekli

1 msk öljäst

Blanda alla ingredienser väl.

Om degen blir för torr, tillsätt lite vatten, så att degen blir fast.

Forma små bitar och lägg på bakplåt.

Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 20 minuter.

Inga kommentarer: